שנה מאתגרת עברה על משטרת ישראל ושירות בתי הסוהר, במיוחד בכל הקשור בשימור ההון האנושי בתוך הארגונים ובמניעת התפטרויות שוטרים וסוהרים. שיחה פתוחה בנושא עם ראש אמ״ש ניצב בועז גולדברג ועם רמ״ל מש״א גונדר פרומית כהן
השנה החולפת הייתה שנת אתגרים לא פשוטים למשטרת ישראל ולשירות בתי הסוהר כאחד. בראש רשימת האתגרים ניצב גל התפטרויות השוטרים והסוהרים והוצפה מחדש שאלת השכר ותנאי השירות של המשרתים בשני הארגונים. בכנסת התקיימו דיונים בנושא ואישי ציבור רבים הצהירו על כוונתם לפתור את העוול הנגרם לשוטרים ולסוהרים. אך נדמה כי הבחירות הקרבות וסדר היום הציבורי בישראל מרחיקים את הנושא מפתרון.
שוחחנו בנושא עם שני האישים הבכירים ביותר במשטרה ובשב"ס, שאמונים על רווחתם ותנאי השירות של המשרתים, ראש אמ"ש ניצב בועז גולדברג ורמ"ל מש"א, גונדר פרומית כהן.
"לאורך השנים מתמודדים שוטרי משטרת ישראל עם משימות מורכבות ובמהלך השנתיים האחרונות ביתר שאת. השוטרים התמודדו עם אתגרים תכופים מורכבים, רגישים ובעלי סיכון (בריאותי וחיי אדם).
ריבוי האירועים לצד כוח האדם המצומצם, הוביל לכך ששוטרים נדרשו לשעות עבודה רבות, כולל עבודה בלילות, סופ"ש וחגים. כל אלו הגבירו את תחושת העומס, השחיקה, חוסר האיזון שבין הבית לעבודה ואת כוונות העזיבה של הארגון. כל זאת לצד שינויים ותמורות עולמיות שחלו בשוק העבודה בעקבות משבר הקורונה שלא פסחו על ישראל ומשטרת ישראל", מסביר ראש אמ"ש, ניצב בועז גולדברג, את גל העזיבות במשטרת ישראל.
"התפרצות נגיף הקורונה יצרה אתגר חדש במערכת היחסים שבין העובד למעסיק ואת השפעותיו אנו רואים עד היום. אחד השינויים המשמעותיים לו אנו עדים הינו שינוי בתפיסה ובהסתכלות האישית של עובדים את עצמם- 'מחשבים מסלול מחדש' גם בהקשר התעסוקתי ובמימוש העצמי, איזון משפחה – עבודה, שכר ושעות עבודה".
גולדברג מספר על סקר אקלים שבוצע במשטרה בתחילת השנה, והצביע על עלייה משמעותית בשחיקה ובכוונות העזיבה ואמר כי מרבית המתפטרים הם שוטרים ושוטרות במקצועות הליבה, בעלי וותק במשטרה של פחות
מ 10- שנים. "אין ספק, שתופעות אלו מהוות אתגר גדול ומשמעותי בגיוס ובשימור כוח האדם במשטרה", אומר גולדברג.
שב"ס הינו ארגון שחוזקו בחוסן ובלכידות הארגונית", אומרת רמ"ל מש"א, גונדר פרומית כהן. "אנחנו עוברים תקופה קשה ומורכבת בתקשורת ואין ספק שהדבר משפיע על הרצון להמשיך ולשרת כמו גם על הרצון להתגייס
לשורות הארגון. יחד עם זאת, כל אחד ואחת מאיתנו שמשרת ואוהב את הארגון, צריך להמשיך ו'להרים ראש' ולראות את החוזקות של הארגון, הלכידות והערבות ההדדית. אין עוד ארגון שמחבק את אנשיו בעת צרה כפי
שעושה זאת שב"ס.
אין ספק כי העבודה בשב"ס היא עבודה שוחקת, העבודה בתוך החומות מנותקת מהעולם החיצוני למשך 24 שעות ויותר וזאת בסביבה עבריינית ובתנאים מורכבים".
מה ניתן לעשות על מנת לחזק את המשרתים בארגונים ולשפר את תנאי השירות שלהם?
בועז גולדברג: "רק לאחרונה התקיימה ישיבה בוועדת הביטחון פנים בהשתתפות המפכ"ל שעסקה בנושא שיפור השכר ותנאי השירות של השוטרים ובגל ההתפטרות. בחודש אוגוסט ביקר ראש הממשלה עם השר לבט"פ וכן יו"ר ועדת הפנים במכללה הלאומית לשוטרים ונחשף, בין השאר, גם לסוגיות אלו. במהלך הביקור הצהיר ראש הממשלה כי יש להציב את הביטחון האישי של אזרחי מדינת ישראל בראש סדר העדיפויות הלאומי וכי נדרש להשקיע בשוטרים הצעירים – סיירים, חוקרים, בלשים ולוחמי מג"ב ולשפר את התנאים לרבות השכר.
לצד זאת, יש פעולות פנים ארגוניות רבות שמטרתן לשפר את שירות השוטרים. השנה הכריז המפכ"ל על
'שנת השוטר', ובמסגרת זו נבנתה תוכנית בהובלת האמ"ש ובשיתוף פעולה של אגפים רבים, במטרה לשפר את התנאים, לייצר תמריצים , לצמצם את השחיקה ולענות על בעיות וצרכים שעלו במהלך השנים. מרבית התוכנית כבר יושמה, למשל קיצור שעות עבודה, הארכת מימוש פגרות, מתן מענקים, התמודדות על מכרזים ועוד".
פרומית כהן: "בשנה האחרונה נערכו בשב"ס מספר מהפכות אשר מקלות ומשנות משמעותית את סביבת העבודה של הסוהר, ביניהן המהפך הטכנולוגי- אין יותר יומנים בכתב יד והכל מתבצע בצורה דיגיטלית ותהליך
שדרוג סביבת העבודה של הסוהר. קראנו לכך מבצע מא"מ (מזרן, ארון, מזגן). התכנון הוא שעד סוף השנה הקרובה נשפץ ונחליף בכלל מעונות הסגל את המזרנים, הארונות והמזגנים ונדאג לסביבת עבודה נעימה ואסתטית, וזאת למרות הקושי, היות ומתקני השב"ס מיושנים מאוד.
בנוסף, הוקצו למעלה מ-8 מיליון ₪ לטובת מענקים לסוהרים על פי מורכבות היחידות וכן מענקי הצטיינות ומענקים לאוכלוסיות נוספות כמו תחום הת'ל והעבודה הסוציאלית. לאור הקושי בגיוס והחוסר המתמשך בסוהרים, סוהרים שיתנדבו ויבצעו משמרות נוספות בבתי הסוהר יקבלו תגמול נפרד בגינם.
יצויין כי יצאנו גם במבצע לפדיון חופשות ובימים אלו נפיץ הודעה על הקלות משמעותיות בנוהל עבודה נוספת לכלל הארגון. המפתח לחיזוק המשרתים בארגון הוא חיזוק רוח הארגון ורוחם של הסוהרים.
נעשות שיחות רבות, פעולות רווחה, פעילויות יחידתיות מחוזיות ואגפיות, לרבות ארגוניות, זאת בצד סל הרווחה כפי שפורט וכן פעולות נוספות שנמשיך ונעשה. אנו ממשיכים גם בפעולות מול האוצר על מנת לבסס פנסיית גישור וכן בכל הפערים השכריים שעדיין נותרו, הן בעניין תוספת האי קביעות והן בתחומים נוספים".
מדובר רבות על כוח האדם החסר במשטרה ובשב"ס. מה הציפייה ממקבלי ההחלטות בנושא הזה?
בועז גולדברג: "בשנתיים האחרונות התמודדה המדינה עם אתגרים רבים אשר מטבע הדברים הצריכו את טיפולה. אלו הביאו למתיחה של היריעה וכיום המשטרה מתמודדת עם התוצאות אשר באות לידי ביטוי בעיקר בפערי כוח אדם משמעותיים ובמוטיבציה של המשרתים בארגון. נושא השכר שאינו הולם את המאמץ הוא הנושא הראשוני והמיידי בו צריך לטפל. מתן תוספות שכר לכ- 15,000 שוטרים במקצועות הליבה ייתנו מענה ראשוני
שיאפשר בשלב זה את שימור כוח האדם הקיים, לצד עידוד מגויסים חדשים, כמו גם הגדלת מכסות הפרישה".
כיצד ניתן לעודד כוח אדם איכותי להישאר בשירות וכוח אדם איכותי להתגייס למשטרה ולשב"ס?
פרומית כהן: "מחלקת פיתוח כוח אדם שוקדת בימים אלו על השקת מספר תכניות לעידוד מצוינות כגון פרס הנציבה לחדשנות, תוכניות מצוינות הן לסוהרי חובה (תכנית כוכבים) והן לסוהרי קבע. אנחנו מעבים את סל ההשכלה הניתן לסוהרים ומעודדים למידה, התמקצעות ומצוינות וכן פרויקטים נוספים לעידוד ולפיתוח מקצועי ואישי ברבדים השונים וברמות השונות לכלל הסגל.
בנוסף לכך, תחומים ייחודיים וגיוסים מקצועיים יהיו בחוזים אישיים על מנת שנוכל כארגון להיות אטרקטיביים ביחס לשאר המשק, לעומת זאת בתפקידי הליבה בהם אין תחליף לידע המקצועי הנרכש בשב"ס ולהיכרות המעמיקה עם אוכלוסיית האסירים – להם יינתנו תמריצים ייחודיים והוקרה במסגרת שב"ס.
אנו נמצאים בתקופה מאוד מאוד לא פשוטה, סוגיית סוהרי החובה נבדקת מכל הכיוונים. וועדה בראשות תא"ל במיל' גיא חסון קבעה כי יחס שב"ס לסוהרי החובה הוא מעולה, וכי הטיפול הניתן להם הוא טוב מאוד. אנו רואים את דור העתיד שלנו בסוהרי החובה וכן במתגייסים החדשים. במסגרת עידוד הגיוס, הדרך האפקטיבית ביותר היא דרך ההמלצה על ידי סוהרים מתוך הארגון. מזה שנה אנו מצויים בתוך מבצע 'חברים שווים יותר' והגיוס בדרך זו הוא האפקטיבי ביותר. תהליך הגיוס כולו כיום יעיל ומהיר ביותר היום ביחס לעבר".
"המפכ"ל הכריז על תוכנית 'שנת השוטר'", מספר בועז גולדברג. במסגרת תוכנית זו הוחלט על קיצור והסדרת שעות העבודה. קיצור שעות העבודה השבועיות של שוטר ל- 45 שעות, תגמול בגין שעות עודפות – פגרת שעות חודשית – שוטר במגזר הייעודי המזוכה ברמת פעילות "שיטור חדש" ומעלה (למעט אוכלוסייה שלא זכאית ל"פגרת שעות" כגון רמת פעילות א' ומעלה וכו') וכן שוטר במגזר המנהלי המשרת בתפקידי טכנולוגיה/ את"ל ביחידות השטח (תחנה/מרחב/מחוז), המועסק 16 שעות עודפות בחודש, יהיה זכאי לפגרת שעות חודשית בגין שעות עודפות אלו בכפוף לאישור מפקד לצורך פעילות לא שגרתית, הורדת שעות הגרעין מ 4.5- שעות ל 3- שעות – לצורך חישוב יום עבודה תיקבענה שעות הגרעין ל 3- שעות ולא 4.5 שעות, כפי שנהוג כיום, בנק מענקים – מתן מענקי שימור, גיוס ומצוינות ע"ס 34,500,000 ₪ לאוכלוסיות הזכאויות ומעבר נגדים בין מגזרים ויחידות – מתן אפשרות לשוטר להתמודד על מכרזים בתום 5 שנות השירות הראשונות (עם המעבר לקבע מובהק), ללא צורך באישור מפקד. בנוסף, יתאפשר לכל שוטר במעמד קבע מובהק שהשלים 3 שנים בתפקיד, להתמודד לתפקיד או לעבור ליחידה אחרת. מתן אפשרות לשוטר (בקבע ראשוני) בתום 3 שנות שירות, שנמצא באחוזון 30 ומעלה להתמודד לתפקיד חוקר בתחנה, בכפוף לעמידה בקריטריונים שיקבעו.
אחד הנושאים החשובים הוא מתן גיבוי לשוטרים החשודים בביצוע עבירות שימוש בכוח אגב תפקיד. ניתן יהיה לקדם שוטר אשר תלוי ועומד כנגדו תיק בחשד לביצוע עבירה של שימוש בכוח (פלילית/ משמעתית), בעבירות שנעברו לכאורה אגב ביצוע תפקיד וטרם הוגש נגדו כתב אישום. משמעות הדבר היא, כי גם לשוטר תעמוד חזקת
החפות כל עוד לא הוחלט להעמידו לדין. קידום בדרגה יתאפשר לאחר קיום וועדה בראשות ממ"ז/ ר' אגף. כמו כן, שוטר שזוכה בדין, ניתן יהיה לקדמו רטרואקטיבית.
אחד מיעדי אגף משאבי אנוש הינו שימת השוטר במרכז הקשב הארגוני וזאת מתוך הבנה של חשיבות המשאב האנושי וההבנה העמוקה של מחויבות שוטרינו לתפקידם, אחריותם האישית והאחריות האישית של כולנו לפעול למען חברה ישראלית טובה יותר.
משטרת ישראל פועלת לחיזוק הקשר בין השוטר ובני משפחתו למשטרה. לצורך חיזוק הקשר והעלאת שביעות הרצון של השוטר ובני משפחתו מהשירות במשטרה, הורחב התקציב לפעילויות הרווחה עבור שוטרי קבע. ביחידות יתקיימו לפחות שני אירועים בשנה בשילוב בני המשפחה. כאות מחווה והוקרה לשוטרים על פועלם לילות כימים לשמירה על ביטחון הציבור, ובמטרה לחזק את תחושת השייכות של השוטרים ובני משפחתם עם משטרת ישראל, קיימנו לאחרונה אירוע הצדעה לשוטרים ולבני משפחותיהם.
ניצב גולדברג, מה החזון שלך למשטרת ישראל בשנים הקרובות?
לתפיסתי, משטרה חזקה מושתתת על שוטרים מקצועיים, שבעי רצון משרותם בארגון ובעלי תשוקה אמיתית לממש את תפקידם. אחד מיעדי אגף משאבי אנוש הינו שימת השוטר במרכז הקשב הארגוני וזאת מתוך הבנה של חשיבות המשאב האנושי וההבנה העמוקה של מחויבות שוטרינו לתפקידם, אחריותם האישית והאחריות האישית של כולנו לפעול למען חברה ישראלית טובה יותר. משטרה חזקה שווה חוסן חברתי לאומי.
גונדר כהן, כיצד השב"ס תופס את הקשר עם גמלאי הארגון?
גמלאי שב"ס הם חלק בלתי נפרד ממשפחת שב"ס. בשנה האחרונה העמקנו את הקשר עם הגמלאים ואת שיתופי הפעולה איתם. הגמלאים היוו את שגרירנו הן בתקשורת והן בחברה האזרחית בכלל. שב"ס נמצא מאחורי החומות ולא תמיד יודעים בציבור מה נעשה באמת ושומעים על הארגון רק כאשר קורים אירועים פחות נעימים. חשוב כי כלל הגורמים: סוהרים, גמלאים וגם הארגונים התומכים בנו כגון ארגון נשות השוטרים והסוהרים יידעו לספר על העבודה החשובה, המשמעותית והחברתית של שב"ס, החיונית לחוסנה של מדינת ישראל וליציבות החברה הישראלית. אני רוצה להודות כאן לגברת אביגיל שררה על עבודת הקודש שהיא עושה לאורך השנים בשמירת זכויותיהם של השוטרים והסוהרים ובדאגה להם ומאחלת לכולנו המשך עשיה משמעותית".